En blog i klassen kan øge socialiteten og fagligheden, men kun hvis den bruges rigtigt.
På baggrund af vores eget arbejde med blogs, under medieforløbet, kunne det være spændende med en diskussion, om hvorvidt det at blogge, kunne være brugbart indenfor folkeskolen.
I en sådan diskussion, skal der tages højde for en del ting. Hvordan kan det være relevant at bruge bloggen i en folkeskoleklasse? Hvilke retningslinjer skal der være for bloggen? Skal klassens blog fungere som et kommunikationsredskab mellem skole og forældre, eller skal eleverne også have fri adgang? Hvad er der af positive og negative ting ved en blog?
Man kan i klassen selv beslutte, hvilken form for blog man vil oprette. Hvis bloggen skal fungere som kommunikation mellem skolen og hjemmet, må bloggen bære præg af, at den fungerer som et voksent forum. Der kan selvfølgelig stadig lægges billeder fra ture og aktiviteter i klassen ind, men først og fremmest skal designet gøre det let og overskueligt, både for forældre og lærere, så det er nemt at finde den information man skal. Altså er der i sådanne tilfælde brug for en meget stilren og simpel blog, hvor fokus ikke ligger på bloggen i sig selv, men på de meddelelser, der lægges ud, Her vil bloggen i sig selv, blot være ”postbuddet”.
Hvis klassen imidlertid beslutter at oprette en klasseblog, kan lærer og elever i samarbejde forme bloggen, så den både bliver sjov, spændende og nyttig. I en klasseblog skal der både være plads til det faglige og det hyggelige. Billeder, aktiviteter og almindelige meddelelser. Det kunne også være en fordel for elever, der har tendens til at glemme, hvad de har for af lektier, at læreren nemt og hurtigt kan lægge det ud på bloggen.
Det kan dog hurtigt blive nødvendigt med nogle restriktioner, eller ”blog-regler”, så der fra elevernes side ikke går facebook i den. Hvad er okay at skrive, og hvad er IKKE okay at skrive.
Man kan både argumentere for og imod klasse-bloggen. Hvis den oprettes som en form for forældre-intra, mener jeg, at det blot vil være en nemmere og mere overskuelig kommunikationsmulighed end de inta, man benytter på nuværende tidspunkt. Hvis bloggen skal bruges af eleverne også, tror jeg, at det er vigtigt at læreren kan bedømme sin klasse. Er de modne nok til at have medansvar for en blog? Hvis ikke, tror jeg ikke det vil virke optimalt med en blog. Så kan eleverne lige så godt bruge facebook og andre lignende sider. Ellers vil det hurtigt blive spildt arbejde for læreren, i og med at denne skal ind og lege politimand hele tiden, og der ikke som sådan vil komme noget fagligt positivt ud af det.
Altså er det et spørgsmål om at se på, hvad bloggen skal bruges til, og om klassen kan administrere brugen af den, eller om forældrene er med på en ny form for kommunikation.
- Sigrid
- Sigrid
Ingen kommentarer:
Send en kommentar